Motivacions de «Primer Accés»

A Ombra dissenyem projectes que busquen la interacció entre les ciències socials i les pràctiques artístiques. Ambdós són mitjans amb els que evidenciar, reflexionar i actuar sobre situacions o conflictes que es donen en la societat. Com a temàtiques ens interessa revisar les dinàmiques quotidianes que es presenten com a naturals i que alhora reflecteixen relacions de poder. I un dels àmbits en que hi ha un exercici i una demostració evident de poder, és en l’empresonament.

Amb les jornades de “Primer Acceso” volem investigar els impactes que té l’empresonament sobre els individus, els grups i la societat. També revisar com la situació de crisi modifica els sistemes de control social, quines accions es tipifiquen com a delictives i quines d’elles estan relacionades amb les reclamacions dels moviments socials, el paper que té l’empresonament en la situació actual i el model d’empresonament que s’està executant, com afecta les persones segons gènere, raça, estatus laboral, edat … Pensem que per a gran part de la població la presó exemplifica la vergonya i resta amagada, invisibilitzada, però alhora la seva ombra condueix la conducta de molts de nosaltres. Donar llum a l’empresonament és necessari per desmitificar-lo, per entendre com afecta als individus i a la societat i per adonar-se que també actua sobre la nostra quotidianitat.

Un cop contextualitzat l’empresonament  i entenent-lo com un exemple de relació de poder, passem a abordar la possibilitat de resistència. I és aquí on entren les pràctiques artístiques. La capacitat de resistir pot tenir diverses formes, però ens hem centrat en aquelles que actuen sobre els símbols, les idees i els missatges (materials essencials dels llenguatges artístics). Durant les jornades presentarem diverses pràctiques artístiques, realitzades per diferents col·lectius i individus, que d’alguna manera representen una possibilitat de resistència (individual, grupal o social) a la situació de dominació que constitueix la pena privativa de llibertat. Creiem que els símbols i els missatges no es queden en el terreny del pensament, sinó que actuen en la realitat i la trastoquen. Les experiències artístiques, a més, contenen la veu silenciada de les persones preses, vivències que mereixen ser escoltades i més en unes jornades dedicades a comprendre l’empresonament.

Experiència personal

En la gestió del projecte “Primer Acceso” també hi ha motivacions personals. Dins el col·lectiu, cadascuna te una trajectòria acadèmica, personal i professional diferent. Com a grup intentem donar sortida a les inquietuds i experiències particulars que encaixin amb els objectius comuns.

En el cas de “Primer Acceso”, va ser la meva feina dins de presons el que va impulsar el projecte. Durant dos estius vaig treballar als centres penitenciaris Brians 1 i Brians 2 duent a terme activitats artístiques. Per a mi son remarcables “Babel, el musical” (Brians 1) i el “Taller d’Escriptura Creativa” (Brians 2).  Durant la meva estada a presons vaig conèixer moltíssimes persones (interns i treballadors) que em van fer canviar la meva visió sobre l’empresonament. El funcionament de la institució em va semblar força dubtós, així com els motius que promouen una pena privativa de llibertat. També em va sobtar la incapacitat del sistema de reinserir o de  retribuir la societat. A partir de llavors, i seguint les meves investigacions en antropologia, em vaig endinsar en l’univers carcerari. Incapaç de desentrellar i donar sentit a aquesta maquinària punitiva, vaig proposar a les meves companyes de dissenyar unes jornades per investigar i posar en comú el coneixement dispers que hi ha sobre l’àmbit penitenciari.

D’altra banda, treballant amb llenguatges artístics dins dels centres vaig poder establir un tipus de relació amb les persones participants i unes experiències molt diferents de les que altres companys (educadors, psicòlegs…) podien tenir. Així em vaig adonar de la capacitat que els processos artístics tenen per a la expressió de narratives que en altres tipus d’activitats queden silenciades. Les arts poden donar sortida a sensibilitats personals, però també a queixes comunes que tenen les persones privades de llibertat. D’aquí la necessitat d’aportar aquestes experiències a les jornades.

La presó no és un mirall de la societat, però mirant-hi s’hi poden veure moltes de les mancances i injustícies que la colpegen. Paga la pena fer-hi un cop d’ull.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s