Andrés García Berrio

Advocat, membre de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) i membre de la Coordinadora per a la Prevenció i Denuncia de la Tortura (-.-).

En aquesta introducció a l’empresonament en el marc de la crisis actual, es fa una reflexió entorn als canvis en la legislació penal i els seus processos de criminalització, i també a l’aplicació i conseqüències d’aquests.

Les reformes del Codi Penal serveixen per a governar tant la població dissident com la població exclosa, col·lectius que augmenten en contextos en que és més difícil la subsistència. Les  reformes es tradueixen en una expansió del sistema punitiu que tendeix a la incapacitació d’aquests grups i que estén les dinàmiques de l’empresonament a tota la societat .

Aquestes reformes es duen a terme  també dins la institució amb l’aplicació de mesures que deriven en “cadenes perpetues” encobertes i en altres com la “llibertat vigilada” que donen mostra de com el concepte de gestió del risc ve a substituir el de reinserció. Tanmateix dins la presó hi ha un ús selectiu del concepte de reinserció sobre la pròpia població reclusa, ja que segueix deixant al marge aquelles persones que ja hi arriben per temes d’exclusió o marginació social. Aquesta dinàmica és molt visible amb les persones inmigrants, sobre les que hi ha un tracte discriminatori i racista. Per tant, s’està evidenciant aquest procés des d’un Model de Reinserció cap al Model Incapacitador importat d’USA.

Els desafiaments continuen essent els d’evitar la discriminació de certs sectors de la societat a l’hora que defensar-ne els drets, i el d’estar alerta del procés de privatització que pot patir el sistema punitiu. La privatització duria cap a lal “Industria del Control” que a USA ja es practica i pel qual la població penitenciari és en l’actualitat en aquest país de 720 presos per cada 100.000 habitants.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s