Eva Marxen

Doctora en Antropologia per la URV; Artterapeuta formada en psicoteràpia psicoanalítica i psicoanàlisis. Actualment és docent a l’escola Massana (UAB), col·laboradora del Macba i professora en diferents institucions, programes, postgraus i màsters sobre salut mental i immigració i sobre artteràpia. També és professora convidada a la Universitat de Xile, la Universitat de Gènova i col·labora a la Universitat de Hofstra de Nova York.

Ha treballat durant una década en salut mental i immigració i amb joves en situació de risc social (IES; UEC, Justícia Juvenil).

Ha publicat nombrosos articles a llibres i revistes i ha impartit ponències, conferiències i tallers a diversos congressos nacionals i internacionals. El 2011 va publicar el llibre “Diálogos entre arte y terapia. Del «arte psicótico» al desarrollo de la arteterapia y sus aplicaciones” (Gedisa, Barcelona).

Podeu trobar més informació sobre la seva feina al blog: Eva Marxen

En aquesta intervenció es reflexiona sobre la necessitat de dotar d’una bona base epistemològica a les pràctiques artístiques que es duguin a terme a presons.

Per a entendre l’empresonament s’han de tenir en compte les dinàmiques d’etiquetatge i la construcció social de la desviació que es fa des del poder hegemònic i com aquestes construccions s’estenen pels mitjans de comunicació. En aquestes conceptualitzacions s’aprecia la dominació simbòlica amb la que es naturalitza aquestes creences. La reacció dels subordinats sol ésser acomplint les expectatives que es té d’ells. En aquest sentit, les intervencions artístiques podrien trencar aquesta subjectivació dominant, aportant respostes diferents a les habituals als individus etiquetats. Dins la Institució Total que és la presó, els processos artístics poden trencar les dinàmiques d’expropiació de la identitat basades en coaccions de premi i càstig. Tanmateix, des de les idees de dominació i resistència, l’art pot facilitar espais per a generar narratives oposades a l’hegemònica. Treballar amb l’objecte artístic permet parlar de forma xifrada d’aspectes que d’altra forma quedarien silenciats.

Allò artístic pot ajudar l’individu a salvaguardar la pròpia identitat i pot oferir al grup formes de crear comunitat, alhora restablir una relació amb la societat amb la que visibilitzar i conscienciar sobre les problemàtiques de l’empresonament.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s