Jaume Asens

Advocat i vocal de la Comissió de Defensa del Col.legi d’Advocats de Barcelona (-.-), membre de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC) y del Grup de Recerca sobre l’ Exclusió i Control Social (GRECS). Co-autor amb Gerardo Pisarello del llibre «No hi ha dret (s): la lluita contra la il·legalitat del poder» amb el que comparteix el blog del «No hi ha dret».

En aquesta intervenció es fa una reflexió sobre com el Model de Control reflexa l’estructura econòmica d’una societat. Històricament, i seguint a Foucault, es passa d’un control absolut per part del sobirà qui busca identificar i anular els enemics. Posteriorment, durant l’Època Moderna amb la presó es vol disciplinar els cossos  per recuperar-los i fer-los útils pel sistema fabril. Després de la 2a Guerra Mundial s’estén l’Estat del Benestar i amb ell les idees humanitàries i de reinserció. Actualment s’està assistint a un retorn cap a la idea de poder absolut per part de l’Estat, amb el que no es vol recuperar sinó neutralitzar els cossos que han deixat de ser útils.

Amb la disminució de l’Estat del Benestar apareix l’Estat Penitenciari que es reforça després dels atemptats de l’11S, introduint el concepte de guerra a l’interior de la societat civil. Els dissidents es construeixen simbòlicament com a enemics, animalitzant-los i deshumanitzant-los, per a poder exercir sobre ells un control militaritzat. Es manté una guerra contra la desviació i contra els exclosos que no han pogut seguir els processos de modernització i que ara es conceptualitzen com a perillosos. Aquestes idees de control del risc es converteixen en un pensament únic que viatja dels USA fins a Europa i del que n’és exemple l’Ordenança del Civisme de Barcelona.

La intervenció conclou amb la lectura del text»Resistir a la por, colpejar juntes» (-.-).

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s