Eva García (transFORMAS)

Actriu i formadora, és llicenciada en interpretació textual per la ESAD-Còrdova (1999) i posseeix la Suficiència Investigadora per la Universitat de París VIII i Sevilla dintre del programa de Doctorat en Ciències de l’Espectacle d’aquesta última (2001) amb la tesina “La poètica d’Augusto Boal” (excel·lent unànime).

La seva trajectòria com actriu es desenvolupa amb diferents treballs i grups, molts d’ells relacionats amb la creació col·lectiva. Ha treballat amb Mónica Paigneau, Patricie Pavis, Mario Gas i Francisco García Torrado. L’últim espectacle del circuit professional en el qual participa en 2007 va ser Noblesa Obliga, dirigida per David Ojeda.

La seva dedicació principal i especialització evoluciona des de l’ús del Teatre Social a projectes actuals que desenvolupen la idea de Teatre i Desenvolupament Cultural Comunitari. És requerida com a conductora de diferents projectes creatius a nivell nacional i internacional: MIFOC IV-Mostar, Centri for Education and Human Development (Bucarest), Unitinere-Universitat Carlos III. Com a docent en destaquen les formacions per a postgraus de l’Institut del Teatre i professora de metodologia del postgrau de DCC de la UAB. L’any 2004 crea transFORMAS a Barcelona, amb una projecció local, estatal i transnacional. Aquest projecte dóna forma a tot el seu recorregut i interessos, recollint formació i investigació, projectes artístics d’impacte comunitari i grup teatral. A més de ser coordinadora de l’entitat, es dedica en el terreny al projecte teatroDENTRO, com a actriu i formadora.

L’Eva ens introdueix al treball de transFORMAS amb el projecte TeatroDentro. Es centre en el Model 4 Camins, ja que el duen a terme des del 2005 de forma ininterrompuda i amb una presència a la presó de 16 hores setmanals. Això fa que puguin tenir indicadors de canvi personals i col·lectius. Amb els indicadors es pot veure tant la evolució dels interns en relació al projecte, les motivacions i la pròpia institució, com la evolució del propi projecte amb introducció d’innovacions segons les demandes dels participants.

Amb TeatroDentro es busca oferir possibilitats de canvi a nivell personal, col·lectiu i estructural. Alhora produir impacte comunitari deconstruint l’imaginari que sobre la presó tenim la societat (sobre el delinqüent, el càstig, el mal…). Per a això utilitzen la metàfora, ampliant la  mira de possibilitats i buscant uns universals amb els que el públic també pugui empatitzar. La capacitat d’imaginar, a més, dilueix les conseqüències sensorials d’estar pres (pèrdua de sensibilitat sensorial, de sensació de l’espai…). Amb el projecte també es vol empoderar els participants, a través de la formació, perquè se n’apropiïn i puguin prendre decisions del procés, i també perquè se’n facin responsables a través del compromís personal.

Fnalment ens presenta el tràiler de la pel·lícula “Frontera”, un film rodat íntegrament dins la presó amb persones tant internes com externes. Amb aquesta pel·lícula es trenquen les barreres del dins i el fora oferint un producte de producció cultural de qualitat que actualment s’està projectant a diferents festivals de cine de l’estat.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s